Kinderlijk geluk

De vraag waar we deze repetitie rond werken is; waar werd je als kind blij van? Er wordt wat gelachen, geschuifeld op de stoelen en naar elkaar gekeken. Het is even stil. Wie wil?

fantaserenJess komt naar voren en vertelt over vroeger. Over hoe haar moeder haar en haar vriendinnetjes met een picknickmand mee nam in de achterbak van een veel te kleine auto om te gaan zwemmen. Ludo heeft een idee hoe je dat op het podium kan laten zien. ‘Doe maar Ludo, zet ze maar neer’. Hij zet iedereen neer, alsof ze in de auto zitten. Ze zingen; ‘we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet’. Uit herkenning naar wat vroeger was, gniffelt iedereen en zingt net iets enthousiaster mee dan anders.

nietEen tweede beeld wordt gemaakt. Een auto spelen hoeft niet, het gaat om de energie. Ze staat op een kluitje en zingen luid. Karen tillen ze op. Karen maakt zich eerst zorgen; ze kan haar arm niet helemaal buigen. Zou het wel lukken?

Rita komt op het podium. Waar werd jij als kind blij van? Niks. Niks kon mij blij maken. Als je als kind bepaalde dingen hebt meegemaakt, kun je niet meer lachen. Rita staat. Flor speelt muziek. Om de beurt komt er iemand van de groep om haar aan het lachen te maken. Het lukt niet. Rita blijft stil.

Een tweede beeld; er moet toch iets zijn waar je blij van werd? Na lang na denken en een vragenvuur vertelt Rita hoe ze vroeger genoot van zich te verstoppen als haar vader haar zocht. Zij ging wat drinken met haar vrienden, maar niemand zei haar vader waar ze was. Ze lopen rond. Jean speelt haar vader. Zodra hij ‘Rita!’ roept, gaat iedereen voor Rita staan. Ze is er niet. Ze geniet zichtbaar. De anderen ook.

Dan is Dirk aan de beurt. trompetHij weet wel iets maar dat kun je niet uitbeelden. Zijn familiefeesten van vroeger weet hij nog. Iedereen speelde muziek en zong luid. Hij heeft trompet gespeeld, maar dat gaat nu niet meer. Kun je het eens proberen? ‘Nee, dat gaat niet. Ik heb geen trompet meer. Die is verkocht.’ Iedereen denkt mee. We willen allemaal graag Dirk zien spelen. Doe alsof; want de muziek ken je toch nog? Luchttrompet!’ Flor speelt en Dirk speelt in de lucht trompet. En als je goed luistert, neuriet hij mee. Een voorzichtig plezier straalt zachtjes van zijn gezicht.

stripteaseHilde haar gelukkigste momenten waren als ze familie kon entertainen. Een striptease act, zonder echt te strippen, aangemoedigd door nonkels en tantes, was Hilde haar favoriet. Met vuile moppen en kordaat commentaar krijg ze al die mensen aan het lachen. ‘Davey komt eens. Hilde; doe je act eens!’

Davey gaat wat lacherig protesterend maar toch snel zitten. Hilde danst. Het is wat onwennig. ‘Het lukt alleen als er reactie van de kant komt; mensen moeten me een beetje aanmoedigen’ zegt Hilde. En dat doet iedereen. Hilde komt los. Davey lacht.

Rien weet het niet zo goed. Ze moet even denken. Fantaseren over boomhutten bouwen. Boomhutten zo groot en zo gek als je het maar hebben wil. Samen met Cindy moet ze op het podium fantaseren over zo’n mega boomhut. Ondertussen houden ze contact. Ze draaien en duwen zich een weg door hun vergeten fantasie heen. Ze lachen.

Jean lacht. Hij weet het niet. Hij kijkt je aan met glinsterende ogen. Hij weet het niet. En hij lacht. De groep probeert hem te helpen en vraagt door. Waar werd je vroeger blij van? Ze proberen iets op te noemen. Maar Jean weet het niet en lacht. En dan zegt hij ‘dat ga ik jullie niet vertellen!’ En zo staat hij daar; lachend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s