Ehsan, vlinder uit Iran.

kijkenEhsan is een vlinder uit Iran. Hij laat de deelnemers balanceren tijdens zijn opwarming.  Ze zwaaien met hun armen en wankelen op één been. Ehsan balanceert op één been alsof het niets is. Dat geeft hoop. Iedereen probeert het. Het is stil van de concentratie. Met een kleine buiging geeft hij de repetitie over aan Stefan. Hij zet zich met een grote lach aan de kant en kijkt.

Ehsan is er elke repetitie bij. Zijn eigen voorstelling ‘ZOOO’, die hij net heeft gemaakt bij HETGEVOLG, speelt nu door heel Vlaanderen.

Twee jaar geleden kwam hij met zijn vrouw en kinderen naar België, gevlucht uit zijn thuisland Iran. Tegen zijn wil en tegen de wil van zijn familie. Hij kwam hier terecht en woont aan de rand van een klein dorp. De rolluiken zijn hier toe. Zijn familie woont hier niet. De Nederlandse taal is nog gevuld met de angst om verkeerde woorden en bedoelingen uit te spreken.

Hij kijkt. Hij kijkt naar Stefan, naar zijn opdrachten, naar zijn manier om met mensen te werken. Hij kijkt naar de beelden die ontstaan. Hij helpt waar hij kan door de repetitie te volgen, opdrachten of aanwijzingen van Stefan te vertalen voor de deelnemers en door er gewoon te zijn.

Altijd aandachtig kijkt hij mee. Actief en alert volgt hij de stappen van de repetitie. Toneel overstijgt taal. Lichamen vertellen meer; die spanning kun je aan de kant voelen. Ehsan neemt waar en zet dit om in zijn gedachten. Gedachten uit een voor ons onbekende wereld, gevuld met een liefde en respect die ook voor deze maatschappij onbekend is. Ehsan is een vlinder die zachtjes zijn vleugels uitslaat en ons laat balanceren. Door zijn inbreng stellen we andere vragen. Vragen die ons laten balanceren en het proces beïnvloeden.

opwarmingbeweeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s