MOEDER-taal

zingendStefan vraagt om een lied. Vorige week vroeg hij aan iedereen om eens na te denken over een slaapliedje in je moedertaal. ‘Wie wil het eens laten horen?’

Er wordt gelachen. Niemand komt naar voren. Sommigen zeggen dat ze het vergeten zijn.

Hij vraag Elizabeth naar voren: ‘Kan jij een slaapliedje in je moedertaal zingen?’. Ze aarzelt. Voorzichtig zingt ze een stukje van het lied. Ze krijgt applaus.

proberen‘Loop nu eens van achter op het podium naar voor terwijl je zingt’. Ze gaat vanachter staan en komt naar voren. Na het één keer gezongen te hebben stopt ze. Ze kijkt vragend naar de kant. Stefan komt naar haar toe: ‘blijf maar door zingen en loop dan rond.’ Hij wijst naar haar handen die ze zenuwachtig rond elkaar draait. ‘Laat dat gefrutsel en wees trots op jezelf en op je taal; loop rechtop naar voor.’ Ze doet het nog eens. Trots. Zonder gewriemel. De anderen zijn stil; ze vinden het knap.

Iedereen doet een poging tot het zingen van zijn of haar moederlied. Soms duurt het wat langer, omdat mannen niet zingen voor baby’s. Dus zingt hij hier ook niet. Of toch; dan wordt de baby wakker.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s